Willemstad, Curaçao, Scharlooweg 29

Op Scharlooweg 29 staat een monumentaal landhuis, daterend uit het einde van de negentiende eeuw. Op het moment dat Linden Groep het Curaçaose landhuis kocht, was het pand niet veel meer dan een bouwval. Scharloo in Willemstad staat met de vele monumentale villa’s bekend als een van de mooiste wijken van Curaçao. In de jaren dertig is, na het vertrek van de oorspronkelijke bewoners, veel van deze schoonheid in verval geraakt. Inmiddels is de villa op Scharlooweg 29 door Linden Groep volledig gerestaureerd. Dit landhuis is representatief voor de bijzondere architectuur van de wijk: een mengvorm van diverse stijlen met een overwegende classicistische inslag in warme kleuren. Statige voorgevels en zuilengalerijen rondom patio’s zijn tevens karakteristiek. De voorgevel van deze villa wordt gesierd door een fronton met een grote adelaar, waarin na de restauratie een Lindeboompje is geplaatst.

Extra Informatie
Historie
Aan het einde van de achttiende eeuw lieten welgestelde Joodse inwoners van Willemstad tal van villa’s bouwen in een lommerrijk gebied aan de rand van Willemstad. Zo ontstond geleidelijk een nieuwe woonwijk: Scharloo. Met de vele monumentale villa’s staat Scharloo nu bekend als een van de mooiste wijken van Curaçao. In de jaren dertig is, na het vertrek van de oorspronkelijke bewoners, veel van deze schoonheid in verval geraakt. Dit had vooral te maken met de enorme afmetingen van de villa’s en de hoge kosten van onderhoud die de voormalige grandeur met zich meebracht. Niet langer bewoond, verkommerden de elegante bouwwerken spoedig – ondanks de prachtige architectuur van de panden en de schoonheid van deze buitenwijk.

Curaçaose architectuur
De villa op Scharlooweg 29 is representatief voor de bijzondere architectuur van de wijk: een mengvorm van diverse stijlen met een overwegende classicistische inslag. De warme kleuren en de aparte details zijn kenmerkend voor Curaçao. Typerend zijn tevens de statige voorgevels, die met hun bijzondere monumentaliteit het welvaren van de oorspronkelijke bewoners weerspiegelen.

Dit bijzondere landhuis bestaat uit twee verdiepingen, gebouwd in een u-vorm. Aan de achterzijde ligt een galerij rondom een grote patio met zuilen. Ook de voorzijde en zijkanten van de villa zijn van een zuilengalerij voorzien. De voorgevel van het pand heeft een karakteristiek fronton met een grote adelaar. De zuilen bij de entree geven aan dat het landhuis dateert uit 1893.